Zpark
Jan Tony Abrahamsson och Andreas Lundqvist
Sambo
Ann-Helen Johansen
MindDig
Markus Gustafsson och Chana Svensson
Föregående
Nästa

Foto: Elin Parmhed

De är nominerade till Årets Innovation

Nu står det klart vilka som nominerats till Årets Innovation i Luleå. Priset delas ut på Luleå Business Awards den 3 juni.

Det nya priset Årets innovation tilldelas det företag eller den verksamhet som under året tagit fram innovation för nya lösningar och skapat en positiv förändring. Innovationen kan vara nytänkande men även en etablering av en befintlig funktion. Den ska i dag vara i användning och främja social-, ekonomisk- eller miljömässig hållbarhet. Priset delas ut på galan, som är arrangerad av Luleå Business Region med Norr Media som eventpartner.

Sponsor är LKAB och ALMI Nord och juryordförande är Annika Holmström och Karolina Kollenmark-Andersson från Almi samt David Högnelid och Karoline Carlson, från LKAB.

Nominerade:

Zpark

Motivering: ” Zpark skapades genom ett samarbete mellan Luleå Tekniska Universitet och Luleå Science Park. Fokuset var framtiden inom mobilitet – framför allt den gröna omställningen och elektrifieringen av Sveriges fordonsflotta. I dag arbetar man med smarta och hållbara lösningar inom både mobilitet och grön energi. Zpark nomineras för att de gör innovativ och kostnadseffektiv laddinfrastruktur, vilket ligger helt rätt i tiden. Ett företag på frammarsch, som sätter Luleå på kartan. De arbetar med bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag, företag och parkeringsbolag, och blir en alltmer viktig del av den gröna utvecklingen mot en hållbar framtid i Luleå.

Sambo

Motivering: ”Sambo nomineras för att de har börjat använda en innovativ lösning för mindre företags e-handel som är en lösning som uppfyller kriterier för hållbarhet. Sambo arbetar med liveshoppning via Facebook och har fått till en innovativ lösning med där ett kassaregister, betalningsmetod och Facebook integrerar med varandra. Det gör att kunderna kan få den sociala kontakten men ändå handla online, vilket bidrar till en utveckling av Luleå.”

MindDig

Motivering: ”MindDig skapades för att lösa utmaningen med kompetensförsörjningsfrågan, på riktigt, är både häftigt och modigt. De nomineras för att de har lyckats ena näringsliv, universitet och kommuner när de skapade sin kompetensbank för städer, verksamhet och företag i norra Sverige. De har skapat en plattform med lediga tjänster, information om städerna och livet i det arktiska Sverige. Genom att lyfta fördelarna med att bo uppe i norr tillsammans med jobben som skapar möjligheter för fler människor att flytta upp.”