Årets Hållbarhetspris delas ut av Facebook

Hållbarhetspriset – ett pris som går till ett företag som både arbetar strategiskt för hållbarhet och som visar handlingskraft. I år är Facebook ny partner för priset och Eoghan Griffin, Sustainability Strategy Manager är ordförande för juryn.

Berätta lite mer om dig själv och varför hållbarhet är viktigt för dig!
– Jag började som hållbarhetschef på Facebook i år efter att ha jobbat i tio års tid med hållbarhet inom detaljhandeln. Det har varit en brant inlärningskurva och en fantastisk tid med vårt senaste åtagande att nå vårt mål – noll koldioxidutsläpp för hela vår värdekedja år 2030. Jag kommer att fokusera på vår hållbarhetsstrategi i EMEA-regionen med fokus på interna och externa intressenter, engagemang, kommunikation och strategi. Europa visar ett verkligt ledarskap när det gäller hållbarhet, och jag själv har ett passionerat intresse för miljön och den roll som företag har att spela för att skapa en hållbar framtid.

Varför är det viktigt för Facebook att stå bakom Luleå business awards Hållbarhetspris?
– Facebook har varit en del av näringslivet här i Luleå i många år, och vi vill stötta och få det att blomstra. Luleå business awards är ett utmärkt sätt att visa upp företagen i regionen, så vi är glada att vara med. Att jobba med hållbarhet är en viktig del av hur vi utformar, bygger och driver våra datacenter, så att få stå bakom detta pris passar oss väl. Vi vet att det finns riktigt spännande företag med fantastiska hållbarhetsinitiativ i regionen, så det är ett fantastiskt tillfälle att lära sig mer och engagera sig.

Vad tycker du om att dela ut priset detta anmärkningsvärda år med pandemin som påverkar hela världen?
– Detta är verkligen ett anmärkningsvärt år men jag tror att det har illustrerat hur samhällen samlas för att bekämpa utmaningar som påverkar oss alla. Att erkänna företagens hållbarhetsarbete är viktigare än någonsin och det är fantastiskt att se att regionen visar sitt engagemang för den ännu större utmaningen med klimatförändringar. Det har varit ett utmanande år för företag, och många har visat kreativitet och motståndskraft, så jag tycker att det är jättebra att vi uppmärksammar och firar företag.

När det gäller hållbarhet, kan du berätta mer om hur Facebook arbetar? Några exempel?
– Hållbarhet är oerhört viktigt för oss. Från och med detta år kommer Facebooks globala verksamhet att uppnå nollnetto utsläpp och stödjas 100 procent av förnybar energi. Vi har också satt ett ambitiöst mål att nå noll utsläpp för vår värdekedja 2030 genom att arbeta med våra leverantörer och partners för att minska utsläppen.  

– Våra datacenter, som verkligen är kärnan i vår påverkan, är bland de mest avancerade, energieffektiva datacentret i världen. Alla våra datacenterbyggnader har fått LEED Gold-certifiering genom att spara energi och vatten och skapa minimal påverkan. Vi är särskilt stolta över att vår andra datacenterbyggnad i Luleå har uppnått LEED Platinum – den högsta möjliga certifieringsnivån som är möjlig och den första av vår globala flotta som gör det. Detta beror på Facebook-teamens hårda arbete över hela verksamheten, men särskilt teamet i Luleå.

Text: Norr Media
Artikeln finns att läsa på Norrbottens Affärer.