Årets Guldkorn

VINNARE 2020 – HANZENS

MOTIVERING

Den stabila grunden i Luleås näringsliv återfinns många gånger i led där uppmärksamhet inte hör till vardagen. Folk går till jobbet och levererar, arbetstillfällen upprätthålls och skapas. Verksamheter drivs med fast hand vidare och mervärde samt glädje skapas i regionen. När detta dessutom sker under lång tid finns det en särskild anledning att uppmärksamma, högtidlighålla och fira.

Med stilsäkra klädbutiker sedan 1970-talet genom två ägargenerationer har Luleå här en gedigen verksamhet som väl symboliserar stabilitet och långsiktighet. Årets Guldkorn är Hanzens.

Familjeföretaget prisas: "Ett riktigt guldtillfälle"

Deras klädbutik har funnits sedan 1970-talet, genom två ägargenerationer. Nu prisas Hanzéns för sin långsiktighet, genom att utses till Årets guldkorn.

Advokatbyrån Kaiding står bakom utmärkelsen Årets guldkorn, som hyllar stabilitet och långsiktighet inom Luleås näringsliv. Nu är det klart att Årets guldkorn 2020 går till familjeföretaget Hanzéns.

– Det känns jätteroligt! Framförallt med den fina motiveringen, så känns det faktiskt värt att kämpa vidare för den lokala handeln, det är den vi vill behålla. Det här är verkligen ett riktigt guldtillfälle på alla sätt och vis, tusen tack, säger Kristina Larsson, delägare Hanzéns.

Hon berättar att året har varit tungt och inneburit många stora omställningar för företaget i och med coronapandemin.

– På sikt kommer det att leda till något bra, det är jag helt säker på. Men det känns som att man tappar lite glöd till sist om det bara blir tungt. Men när man blir uppmärksammad på det här sättet så känner man att det är kul och att man vill kämpa vidare, säger Kristina Larsson.

Företaget grundades 1975 i Råneå, när Karl-Gustaf Larsson startade butiken Herrshopen. Den första Hanzénsbutiken i Luleå slog upp portarna år 1978 på Storgatan 40. Idag har familjeföretaget expanderat till Piteå, Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik och drivs av Karl-Gustaf Larssons barn – de tre syskonen Sofia, Kristina och Magnus.

– Det är ganska unikt att vi är alla syskon, och att vi är överens. Pappa är ju också med, han är vaktmästare. Det här är jätteroligt även för honom och det känns säkert i hjärtat, säger Kristina Larsson.

Hur är det att jobba i ett företag som har funnits i flera generationer?
– Vi förändras hela tiden, vi har flyttat flera gånger och utvecklats så otroligt mycket. I och med att vi är så pass få tar vi beslut på stående fot, det är inga långbänkar utan snabba puckar. Vi jobbar väldigt tajt allihop och lyssnar på medarbetarna, kommer de med något de vill prova så provar vi det. 

Hellre en idé för mycket än för lite, menar Kristina Larsson.

– Vi har jättefina medarbetare, väldigt engagerade. Många har jobbat länge och kan verksamheten utan och innan.

Vilken är din största drivkraft när du går till jobbet?
– Glädjen! Att vi får göra så mycket olika saker. Man möter väldigt mycket människor, det är otroligt roligt. Jag älskar att jobba lördagar, jag är helt lyrisk när jag kommer hem efter att ha mött så många olika människor, och de som är nöjda, tacksamma och glada. Man lever på det.

Peter Olofsson från Advokatbyrån Kaiding, som står bakom utmärkelsen, menar att det särskilt i år är viktigt att dela ut priset och att uppmärksamma stabilitet.

– Jag blir jätteglad av att höra allt det som Kristina säger, säger han.

– Det här är precis i enlighet med prisets syfte. Det känns så rätt att få ge priset till någon som funnits länge och har lyckats expandera, och dessutom i denna konkurrensutsatta verksamhet i och med näthandeln. Därför känns det extra viktigt att uppmärksamma ett sådant här företag, säger Christina Lehto, Advokatbyrån Kaiding.

Text och bild: Norr Media
Du hittar även artikeln på norrbottensaffärer.se.

Kriterier

Priset Årets Guldkorn uppmärksammar företag i Luleå som utgör grunden i näringslivet. Företaget symboliserar stabilitet och långsiktigt arbete och är en varaktig arbetsgivare. Det kan verka i det tysta eller vara mer välkänt bland lulebor och andra. Företaget är väletablerat, har varit verksamt över tid, kan ha ”gått i generationer” och är en god representant för sin bransch och näringslivet i stort.

Årets guldkorn delas ut i samarbete med Advokatbyrån Kaiding.

Priset delas ut under hösten 2020.