Årets DIGITALISERING

VINNARE 2020 – REGION NORRBOTTEN

MOTIVERING

Region Norrbotten har fått utmärkelsen Årets Digitalisering för att de på ett nyttobetonat sätt lyft digitaliseringen genom Digitalen – vård där du är. Digitalen har med stor framgång nått ut till allmänheten och kunnat visa på stor nöjdhet bland sina användare. Region Norrbotten har sedan lanseringen den 26 februari 2020 arbetat aktivt med att optimera förutsättningarna och användarvänligheten. Digitalen har tydligt visat hur digitalisering lyfter samhället i stort och framgångsrikt tagit sig an digitaliseringens möjligheter.  

INTERVJU MED CHEFSLÄKARE OCH VERKSAMHETSCHEF FÖR DIGITALEN, PIA NÄSVALL

Det helt nya priset Årets digitalisering går i år till Region Norrbotten för projektet Digitalen. ”Vi är otroligt glada och stolta”, säger vinnaren.

På plats för att ta emot priset var Pia Näsvall, chefsläkare och verksamhetschef för Digitalen vid Region Norrbotten. 

Hur känns det?
– Vi är otroligt glada och stolta över att ha fått den här utmärkelsen. Det är ett pris till alla som på olika sätt jobbat med detta, både personalen och ledningen. 

Berätta om projektet!
– Om man har ett hälsoproblem, det kan egentligen handla om vad som helst, så kan man nu kontakta oss via Digitalen. Man kan få länken dit av 1177, via vår hemsida eller några av våra Hälsocentraler. När man öppnar länken kommer man in i en tjänst där man får beskriva sina symptom. Utifrån vad man svarar kan man antingen få råd om egenvård, chatta med en sköterska eller, om symptomen är akuta, rådet att kontakta akutmottagningen. 

– Behöver du få hjälp av en läkare kan du få chatta med en. Är det en kurator eller psykolog du behöver komma i kontakt med går det också. Allt som nämns i tjänsten hamnar sedan i patientens journal. 

Projektet lanserades i februari i år. Hur har tiden sedan dess varit?
– Det har gått väldigt bra. Vi är tacksamma att många velat använda tjänsten, i och med corona har efterfrågan varit väldigt stor. 

– Digitalen har än så länge drivits i projektform men nu vill vi ta nästa steg och driva den som en etablerad tjänst. Vi siktar på att alla Hälsocentraler ska komma in i det här systemet framöver också. Det ska vara enkelt för medborgarna, oavsett var man bor och oavsett hur man hittar till tjänsten. Vår uppgift är att hjälpa människor att komma rätt när de söker vård.

Priset delades ut av juryordförande Evelina Rydeker från Dataföreningen. 

Hur kommer det sig att just Region Norrbotten fick priset i år?
– Det här handlar om digitalisering och nytta för alla. Vi skulle kunna dela ut ett digitaliseringspris varje månad, det händer så otroligt mycket i länet. Men vi såg att detta fyller ett behov för hela allmänheten. Det är en viktig och riktigt bra satsning, säger Evelina Rydeker.

Juryn består av:  
Dataföreningens styrelse: Evelina Rydeker, Karin Jansson, Jonny Halvarsson, Carl Lundqvist, Sarah Tibell, Jesper Jonsson. 

Text och bild: Norr Media
Du hittar även artikeln på norrbottensaffärer.se.

Kriterier

Priset går till den verksamhet som bäst uppfyller följande kriterier:

Den nominerade organisationen

  • är produktiv och nytänkande, ser bortom det invanda och utvecklar idéer till möjligheter inom IT.
  • stärker Norrbottens konkurrenskraft samt bidrar till att skapa en positiv syn på IT.
Årets digitalisering delas ut i samarbete med Dataföreningen Nord.

Priset delas ut under hösten 2020.