Årets UF-AMBASSADÖR

VINNARE 2020 – FRANK HEDSTRÖM

MOTIVERING

Frank Hedström har under hela läsåret visat nyfikenhet inför att testa sina vingar genom UF-företagande. UF-företaget hjälpte organisationer och företag med att välkomna individer med olika bakgrunder, samt förberedde nyanlända för det svenska arbetslivet. Idag arbetar Frank vidare både med den ursprungliga affärsidén och med flera nya projekt. Årets UF-ambassadör är en alumn, entreprenör och en förebild för unga när det gäller att visa upp UF-företagandets möjligheter. 

INTERVJU MED VINNAREN FRANK HEDSTRÖM

Frank Hedström, vd för Yalla Yalla Integration och UF-alumn, har i år utsetts till den ärofyllda titeln Årets UF-ambassadör.

Grattis! Hur känns det här?
– Det känns helt magiskt! Jag är jätteglad.

Vad utmärker en god UF-ambassadör?
– Jag tänker drivet och att man brinner för det man gör. Jag tycker det är underbart att den här möjligheten finns och det försöker jag förmedla till andra UF-elever. När jag sökte kursen förstod jag inte hur stort det skulle bli. Jag fick träffa kronprinsessan Victoria och prins Daniel under en middag på Residenset, delta på den stora UF-mässan och så fick vi pris för Årets innovation. Det finns otroligt många möjligheter och chanser om man bara vill.

– Jag valde kursen eftersom jag tyckte det lät intressant. 

På plats för att dela ut priset var Carolina Heimdahl, regionchef Ung företagsamhet.

– Priset handlar om att uppmuntra någon som verkligen arbetar i vår anda för att få unga människor att tro på sin företagsidé. Det kan vara en rådgivare, en samarbetspartner, en elev eller en tidigare elev som i det här fallet. UF-året blir vad man gör det till, det finns oändliga möjligheter om man verkligen vill framåt, och det har Frank visat att han vill. Dessutom har han fortsatt att prova sina vingar efteråt också.

Företaget Frank Hedenström driver i dag grundades under UF-tiden förra året. Han och två andra killar drev då ett företag där företagsidén var att hjälpa nyanlända att komma in i samhället genom föreläsningar. En föreläsning hölls för arbetsmarknadsförvaltningen och en för allmänheten. 

– Vi har föreläst om kulturkrockar, sociala normer och oskrivna regler. Det gör jag fortfarande men nu när jag startat Yalla Yalla som ett aktiebolag har jag utökat med fler tjänster. En är ett åtta veckors program där jag föreläser om hur samhället fungerar, hur man skriver personliga brev och cv:n, knyter kontakter, är aktiv på fritiden och vid sista träffen får man möta representanter från näringslivet. Jag har även tolktjänster.

– Jag kom själv hit som ensamkommande flyktingbarn 2015. Så jag har sett att det här behövs. Vi behöver förmedla att vi är lika, fast vi är olika. 

Text och bild: Norr Media
Du hittar även artikeln på norrbottensaffärer.se.

Kriterier

Ung Företagsamhet vill lyfta fram en person som arbetar i UF:s anda: ”För att stärka unga människor i deras tro på sig själva och sin egen företagsamhet”.

Vinnaren ska vara verksam i Luleå. Hen kan vara en skolledare, lärare, nuvarande elev, tidigare elev (alumn), rådgivare (mentor för UF-företag) eller annan samarbetspartner från näringslivet. Personen ska under innevarande läsår ha utfört en eller flera konkreta insatser som visar att personen tror på unga människor och vill att de ska få en tro på sin egen företagsamhet.

Årets UF-ambassadör delas ut i samarbete med Ung Företagsamhet.