Hjärnbalken | Årets Unga Företagare

VINNARE 2020 – JOHAN LUNDBERG

MOTIVERING

 Vinnaren visar på ett stort engagemang och kompetens inom sitt område med förmågan att på ett väldigt bra sätt paketera sin affärsidé. Priset går till en person som både är entreprenör och innovatör med kunskap hämtad från sin tid som student på Luleå tekniska universitet och i samarbete med forskare där. Vinnaren har sedan 16 års ålder drivit företag, gjort en imponerande tillväxtresa samt ökat omsättningen med över 200 %. Företagets omsättning uppgår senaste året till 85 miljoner med väldigt god lönsamhet, vilket har skapat många nya arbetstillfällen i Luleå. Han är en uthållig entreprenör, och har ständigt blicken mot framtiden. Med siktet inställt mot Europa så har tillväxtresan bara börjat. Vinnaren doftar framgång och heter Johan Lundberg, Ozoneair.

Årets Tillväxtföretag delas ut i samarbete med StudentConsulting och Pite Havsbad Group.

MER OM ÅRETS företagare 2020

Se vinnarintervjun med Johan Lundberg nedan.

INTERVJU MED JOHAN Lundberg

Ozoneair är ett teknikföretag från Luleå som bedriver utveckling, tillverkning och försäljning av produkter för luftrening. Företaget är specialiserade inom ozonrengöring. Deras unika produkter tar bort dålig lukt genom att omvandla luftens syre till ozon. Grundaren, 26-åriga Johan Lundberg, utses nu till Årets Unga Företagare i Luleå.

– Det känns roligt och inspirerande. Det är ju en bekräftelse av omgivningen att man har gjort något bra och att hårt arbete lönar sig. Kan man dessutom inspirera fler unga att våga ta steget att bli egna företagare så känns det hela ännu bättre, säger han.

Vad är ditt recept för att lyckas som företagare?
– Driv, engagemang och att våga satsa.

Hur skulle du sammanfatta året som varit?
– Något turbulent med anledning av corona men samtidigt har vi fått “landa” lite. Allt har gått väldigt fort och bra. Vi har i dag en stabilitet och trygghet i vår organisation.

Har er verksamhet påverkats av rådande pandemi?
– Ja, framför allt försäljningen i Sverige bromsade in i april och följde inte samma kurva som året innan, men nu har vi sett att det börjar vända. Vi ser till och med en ökning från föregående år. Det är mycket kopplat till att folk spenderat mer tid hemma och då har inomhusmiljön hamnat mer i fokus vilket gynnar oss.

Hur är det att driva företag i Luleå och Norrbotten?
– Både bra och mindre bra. Det är en trygghet att vara här. Vi märker att våra kunder uppskattar det norrländska, det ger ett trovärdigt och genuint intryck. Det som har varit svårare är kompetensförsörjningen. Vi har haft svårt att rekrytera specialister inom vissa områden.

Om du blickar framåt – vad har du för långsiktiga mål karriärmässigt?
– Målen är att utveckla bolaget framåt och kanske ta det till börsen inom något år. Vi har flera produkter som snart börjar fasas in på marknaden och en större lansering i Europa. Jag kanske fasar ut mig från det operativa arbetet och tar en mer passiv ägarroll. Det skulle ge mig tid att fokusera på andra projekt och intressen.

Har du några tips till andra, unga företagare som vill satsa på sin affärsidé?
– Våga tro på din förmåga, bristen på erfarenhet kan man kompensera med sitt driv. Se bara till att omge dig med bra människor som kan komplettera dig och stötta dig på vägen.

Text: Norr Media
Du hittar även artikeln på norrbottensaffärer.se.

Kriterier

Det finns många initiativrika unga Luleåbor som tar saken i egna händer och skapar en plattform för sin egen framtid. På så sätt bidrar de på ett strålande sätt till Luleås tillväxt.

Priset tilldelas en ung och modig företagare som driver ett företag med utvecklingspotential. Företagaren är max 35 år. Företaget andas nytänkande; exempelvis i form av nya affärsmodeller, kreativitet, okonventionella vägval eller öppenhet för samarbeten i nya former eller med nya aktörer.

Årets unga företagare delas ut samarbete med StudentConsulting.

Så här går nomineringen till:

Alla kan nominera och föreslå kandidater till priset som delas ut under hösten 2020. 

En jurygrupp sammansatt av representanter från näringsliv och offentlighet ansvarar för urvalsprocessen utifrån uppsatta kriterier. Juryn utser tre slutnominerade varav en vinnare.